Stirea Zilei

A inceput procedura de preluare a Bancii Romanesti de catre Eximbank

Portalul online bancherul.ro ne informeaza despre preluarea Bancii Romanesti de catre Eximbank. Astfel, procedura de preluarea fost demarata, urmand ca Banca Romaneasca sa isi pastreze in continuare denumirea. Acelasi portal subliniaza preluarea Bancii Romanesti ca fiind “binevenita”, funadamentandu-si opinia prin prisma faptului ca prin preluarea grecilor de la Banca Romaneasca, Eximbank, banca cu capital romanesc, va intari pozitia statului roman in cadrul sistemului bancar autohton. Acest lucru este pus in evidenta de portalul mai sus amintit, in contextul in care maghiarii de la OTP Bank intentionasera achizitia Bancii Romanesti, tranzactie respinsa insa de Banca Nationala a Romaniei.

Acelasi portal sustine ca pretul de achizitie oferit de Eximbank pentru preluarea Bancii Romanesti este inca secret, Eximbank nedezvaluind pana in prezent valoarea efectiva a tranzactiei. NBG, banca mama din Grecia a Bancii Romanesti, ar fi anuntat conform bancherul.ro un nivel al tranzactiei cifrat la valoarea de 314 milioane euro. Mai mult de atat, tinand cont de indicatorii financiari ai Bancii Romanesti, bancherul.ro mentioneaza ca Eximbank este in pozitia fericita in care plateste un pret foarte bun. Asta se intampla, conform aceluiasi portal acelasi portal, datorita faptului ca Banca Romaneasca se afla in pozitia de a-si vinde activele din Romania. Profitul net inregistrat de Banca Romaneasca la finele lui 2018 a fost de 37 milioane lei, in timp ce pierderea cumulata in anii anteriori se cifreaza la suma de 253 milioane lei, conchide aceeasi sursa.

Bancherul.ro face o analogie foarte interesanta referitoare la vanzarea Bancii Romanesti, comparand-o cu vanzarile altor banci aflate, in trecut, in aceeasi pozitie de vanzare ca si Banca Romaneasca acum: Volksbank, Millenium Bank, sau Bancpost. Toate aceste banci fusesera scoase la vanzare, pana la urma tranzactiile de preluare a lor de catre Banca Transilvania, respectiv OTP Bank, incheindu-se cu succes.

Banca Romaneasca ocupa locul 13 dupa numarul de active la finele lui 2018, cnform portalului profit. ro si avea o cota de piata de 1.5%, in timp ce Eximbank se afla un loc deasupra, avand o cota de piata de 1.6%. Potrivit bancherul.ro, achizitia poate fi privita ca un deal intre o banca care finanteaza doar persoane juridice si o banca universala, care activeaza inclusiv in zoina de retail, prin finantari de credite nevoi persoanel si credite ipotecare catre persoane fizice.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri din mediul de business banking va puteti abona la newsletter-ul oferit de noi, THE ROYAL BROKERS, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *