Banca Central Europeana(BCE) a majorat pentru prima oara in 10 ani dobanda sa de referinta, nivelul acesteia atingand 0%, de la -0,5%, informeaza zf.ro. Decizia a fost luata, pare-se, de scumpirea banilor la nivel global si se doreste a fi o masura protectionista anti inflatie, sustine presedintele BCE, citat de aceeasi sursa. Cresterea, mentioneaza zf.ro, este o surpriza pentru majoritatea analistilor care previzionau un nivel mai mic de cretsre a dobanzii, de maxim 0,25%, nicidecum de 0,5 %.

Vestea nu este deloc imbucuratoare pentru posesorii de credite in Euro. Pe langa faptul ca Euro a crescut din punct de vedere al cursului valutar, acum, orice crestere de dobanda a BCE se va rasfrange si intr-o crestere a ratelor in moneda europeana. Modalitatea de calcul a dobanzilor variabile la euro pentru posesorii de credite ipotecare in euro este: EURIBOR + marja bancii. Daca marja bancii ramane fixa pe toata perioada creditului, cresterea EURIBOR implica automat cresterea costului de finantare, implicit al ratei de plata.
La acest trend se vor alinia inclusiv ratele aferente creditelor ipotecare in Euro obtinute prin programul Prima Casa. 1 Euro era cotat acum 10 ani, mai precis in 29 iunie 2012, la valoarea de 4.4494 ron / euro. Astazi evolutia cursului a atins valoarea de 4,9310 ron / euro. Practic asta inseamna o crestere de aproximativ 50 de bani pentru 1 euro. La un calcul simplu, pentru o rata de 300 Euro, cresterea absoluta este de 150 Ron.
Principala modalitate de combatere a cresterii ratelor pe fondul scumpirii dobanzilor este aceea de a se incerca si reusi, pe cat posibil, efectuarea de rambursari anticipate partiale. Bancile vor fi nevoite, astfel, sa recalculeze soldul ramas de plata, fara sa mai incaseze dobanda pentru suma care se ramburseaza anticipat. Pentru creditele cu dobada variabila nu se mai achita nici comisionul de rambursare anticipata de 1%, potrivit normelor BNR aflate in vigoare. Se poate opta, ori pentru diminuarea perioadei de creditare si ramanearea ratei la acelasi nivel, ori pentru diminuarea ratei si ramanerea perioadei la nivelul stabilit la semnarea initiala a contractului de creditare.
Mai multe informatii aplicate pentru spetele din zona de creditare puteti regasi AICI.