Stirea Zilei

Banca Nationala a Romaniei adopta masuri de urgenta pentru criza corona virus

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat in sedinta de vineri o prima masura de criza din pricina virusului COVID-19 si a redus dobanda de politica monetara de la 2.5% la 2%, conform portalului online bancherul.ro. Masura a fost luata si in cadrul altor state membre UE. Acelasi portal sustine ca BNR a luat o masura in premiera, aceea de a injecta lichiditate in piata. Masura a fost luata urmand exemplul Bancii Central Europene (BCE). O alta masura pe care BNR ar putea-o lua ar fi aceea de a reduce nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale. Asta, bineinteles, daca va fi nevoie de mai multa lichiditate in piata pentru escaladarea cu succes a crizei.

Pe de alta parte, bancherul.ro comenteaza reducerea dobanzii de politica monetara ca fiind o masura “de anticipat”. Si asta datorita faptului ca portalul subliniaza refuzul bancilor comerciale de a imprumuta statul pentru plata pensiilor, a salariilor si a altor cheltuieli publice. Motivul este lesne de inteles: bancile comerciale prefera sa isi tina pentru ele lichiditatea in ideea de a trece cu bine peste criza generata de corona virus.

Sursa: www.bnr.ro

Pe langa aceste masuri, BNR a mai dispus si relaxarea dobanzilor din piata interbancara (ROBOR) prin diminuarea cu 1% de la 3.5% la 2.5% a creditelor acordate bancilor prin facilitatea Lombard. Potrivit BNR, masurile luate au ca obiectiv “asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești.”

THE ROYAL BROKERS iti pune la dispozitie cele mai fierbinti stiri din banking, iar pentru a afla mai multe despre noutatile bancare clic AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *