Stirea Zilei

Banca Transilvania este performera sistemului bancar dupa numarul activelor in 2019.

Banca Transilvania detine si in 2019 prima pozitie in topul realizat de portalul on-line bancherul.ro, privitor la cresterea activelor si la cota de piata aferenta anului 2019. Topul a fost realizat tinand cont de evolutia bancilor fata de anii 2018, 2017, 2016 si 2015. In cadrul acestui top au fost luate in calcul 34 de banci din cadrul sistemului bancar intern.

Bancile care completeaza top 5 sunt BCR, BRD, ING Bank si Unicredit Bank. Surpriza vine din partea olandezilor de la ING Bank, care au reusit, conform bancherul.ro, sa isi creasca volumul activelor cu 16%, a doua crestere, dupa cea a Bancii Transilvania(18%), reusind sa se plaseze peste Raiffeisen Bank si Unicredit Bank. ING Bank este, potrivit bancherul.ro, o banca cu statut de sucursala a grupului olandez ING in Romania. Aceasta se traduce, citand aceeasi sursa, prin aceea ca depozitele atrase din Romania sunt garantate inclusiv in Olanda.

Sursa: www.bnr.ro; www.bancherul.ro

Unicredit Bank, Raiffeisen Bank si CEC Bank se plaseaza dupa ING Bank, iar topul primelor 10 banci dupa numarul de active din 2019 este inchis, in ordine, de Alpha Bank, OTP Bank si Garanti Bank. Interesant este faptul ritmul de crestere al BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit a fost insufucient pentru ca aceste banci sa isi pastreze cotele de piata anterioare. Practic toate aceste banci si-au pierdut din cotele de piata avute in 2018. Prima jumatate a topului este completata de americanii de la CitiBank si First Bank, italienii de la Intesa San Paolo Bank, Libra Internet Bank, Banca Romaneasca si Eximbank.

Bancherul.ro ne mai informeaza asupra faptului ca Libra Internet Bank isi continua trendul de dezvoltare accelerata, iar scaderi au inregistrat First Bank si Banca Romaneasca. Foarte interesanta este si clasarea polonezilor de la Alior Bank pe penultimul loc in clasament, activele polonezilor injumatatindu-se. Pentru portalul bancherul.ro acesta reprezinta un semn al faptului ca parteneriatul cu Telekom, implementat in Polonia, nu functioneaza si in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *