Potrivit portalului bancherul.ro, reprezentantii Guvernului si-au motivat decizia de a introduce taxa privind activele bancare, sau taxa pe lacomie cum a mai fost ea “botezata”, prin faptul ca bancile din cadrul sistemului bancar romanesc inregistreaza profituri foarte mari, care au la baza dobanzi mari. Conform unei analize facute de BNR in acest sens, se pare ca lucrurile stau invers decat au fost prezentate de reprezentantii Guvernului.
Astfel, potrivit unui raport al Bancii Central Europene(BCE), profitul mediu pe ultimii 10 ani inregistrat in 26 de tari europene, mai putin Grecia si Croatia, plaseaza Romania pe locul 8 in clasamentul rentabilitatii activelor si pe locul 12 la rentabilitatea capitalului, sustine aceeasi sursa.

RANDAMENTUL ACTIVELOR BANCARE CA MEDIE INTRE ANII 2008 – 2017 (%)
Din aceasta analiza se constata faptul ca bancile din Bulgaria, Polonia, Cehia si Slovacia sunt mai profitabile decat cele din Romania. Astfel, este contrazisa teoria Guvernului, conform careia bancile din Romania realizau cel mai mare profit la nivel de sistem bancar din Europa si, astfel, era naturala introducerea taxei pe activele bancare. Potrivit aceleiasi surse, doar bancile din Ungaria, daca ne raportam fix la vecinii nostrii, sunt mai putin profitabile decat cele din Romania, deoarece au fost nevoite sa achite cea mai mare taxa pe active din Europa, incepand cu anul 2010, 0,53% din active, redusa pana la o,20% in prezent. Sectorul bancar din Cehia, este de 3 ori mai profitabil decat cel din Romania, fara insa a plati taxa pe active. Bancile din Polonia au avut o profitabilitate de 1%, fata de 0.4% ale celor din Romania, iar cele din Bulgaria au inregistrat o rata de profitabilitate de 1%. Nici ele nu platesc taxa pe lacomie.
Taxa pe active din Romania este de 1.2 % in prezent, de 8 ori mai mare decat media la nivel european, sustine aceeasi sursa. Tot bancherul.ro sustine ca romania s-a clasat pe locul 4 in anul 2017, dupa Ungaria, Bulgaria si Estonia. Pierderile inregistrate de sistemul bancar romanesc in anii de criza 2012-2014 au fost recuperate incepand cu anul 2015. Introducerea unei taxe pe activele bancare ar fi o masura ce ar contribui la descurajarea investitiilor bancilor straine in Romania, unele banci chiar si-ar putea retrage activele din tara noastra, ceea ce ar fi total in dezacord cu interesele Romaniei, dat fiind faptul ca tara noastra este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste gradul de intermediere financiara, respectiv ponderea creditului in PIB.
Brokerii de credit THE ROYAL BROKERS acorda consultanta gratuita si ajuta la personalizarea ofertelor de credite pentru persoanele fizice care sunt in cautarea unui credit, sau a celor care doresc sa – si optimizeze costurile totale la produsele de creditare pe care le ruleaza deja.
Pentru a intra in contact cu noi, ne poti contacta aici.