Banca Nationala a Romaniei a mentinut dobanda sa de referinta, adica dobanda perceputa la creditele pe care le acorda bancilor comerciale, la valoarea de 2.5%, conform portalului bancherul.ro. Aceasta decizie vine pe fondul unei rate a inflatiei care a atins cote maxime in lunile precedente.
BNR a acordat credite catre 11 banci comerciale in valoare totala de 10.5 miliarde lei, cea mai mare valoare creditata de Banca Centrala din anul 2013 pana ieri. In acest context indicele de referinta ROBOR, folosit de BNR ca etalon pentru nivelul dobanzilor practicate de bancile comerciale la creditele acordate clientilor, a scazut de la 3.47% la 3.40%.
Indicele ROBOR a crescut pe fondul stimularii creditarii de catre BNR anul trecut si, implicit, pe fondul cresterii ratei inflatiei. Rata inflatiei inseamna, in fapt, excedent al nivelului de lichiditate in raport cu volumul bunurilor si serviciilor existente in economie la un anumit moment dat.
Potrivit guvernatorului BNR, citat de aceeasi sursa, este normal ca indicele ROBOR sa varieze cu un punct procentual fata de dobanda de referinta a BNR. Cresterea ROBOR impacteaza negativ populatia care detine credite in lei cu dobanda variabila.
Brokerii de credit THE ROYAL BROKERS recomanda, pentru a neutraliza efectul cresterii ROBOR, refinantarea creditelor cu dobanda variabila in credite cu dobanda fixa pe toata perioada contractului de refinantare. Pentru creditele ipotecare in ron cu dobanda variabila recomandam rambursari anticipate partiale astfel incat soldurile sa scada si sa se recalculeze, implicit, si rata. Recalcularea ratei inseamna o valoare mai mica acesteia in urma rambursarii anticipate partiale.
Brokerii de credit THE ROYAL BROKERS va stau la dispozitie pentru a va personaliza ofertele de creditare sau refinantare si va acorda consultanta gratuita in acest sens.