Banca Nationala a Romaniei (BNR) reactioneaza potrivit portalului on-line bancherul.ro la cresterea inflatiei si implicit la deprecierea leului prin intarirea politicii monetare, “printr-un control strict al lichiditatii din piata monetara”, nu prin cresterea dobanzii de referinta. Acest lucru inseamna mentinerea unui nivel mai ridicat al deficitului de lichiditate din piata bancara.
Acelasi portal sustine ca masura a fost explicata de guvernatorul BNR , prin faptul ca, inclusiv in Europa, se remarca tendinta de control al lichiditatii, in detrimentul majorarii ratei dobanzii de referinta. Dobanda de referinta este, potrivit site-ului www.financialmarket.ro , rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata. La intalnirea cu presa de azi, guvernatorul a explicat faptul ca Banca Central Europeana (BCE) prefera sa mentina nivelul dobanzii la 0%, desi inflatia a ajuns la valoarea de 2%. In Romania inflatia a atins nivelul de 3.83%, in timp ce dobanda de politica monetara are valoarea de 2.5%.

Referitor la taxa bancara, se pare ca partile angrenate in discutii au ajuns, finalmente, la un consens. Totusi, bancherii sunt circumspecti vis a vis de inlocuirea indicelui ROBOR necesar calculului dobanzilor la creditele de nevoi personale si creditelor ipotecare cu dobanda variabila. Noul indice al pietei interbancare s-a dovedit a fi destul de volatil, sustine bancherul.ro. Referitor la efectele deficitului de lichiditate, efectele sale ar fi legate de scaderea consumului prin cresterea dobanzilor aplicate creditelor de nevoi personale si creditelor ipotecare ca urmare a unui nivel ridicat al ROBOR. Conform guvernatorului BNR, citat de aceeasi sursa, bancile pot apela la cresterea dobanzilor la depozitele la termen oferite populatiei, astfel incat sa atraga lichiditate si sa nu mai fie nevoie sa se imprumute la BNR accesand facilitatea de credit Lombard.
In conditiile in care bancile vor arage lichiditatea de la populatie prin cresterea dobanzilor la depozite, marjele de dobanda ar putea scadea, dat fiind faptul ca bancile ar avea costuri mai mici decat daca s-ar imprumuta la BNR si ar plasa apoi in piata sub forma de credite lichiditatea obtinuta prin credit Lombard la un cost de 3.5%. Guvernatorul BNR, citat de aceeasi sursa, sustine si ca deficitul de lichiditate ar ajuta BNR sa lupte mai bine impotriva deprecierii leului, explicand ca este mai putin rentabil pentru speculatori sa mizeze pe cresterea cursului de schimb in acest context anterior explicitat.
Brokerii de credit THE ROYAL BROKERS va ofera solutii personalizate de creditare si refinantare, atat pentru credite de nevoi personale, cat si pentru credite ipotecare, in conditiile in care aveti consultanta financiar-bancara gratuita. Pentru mai multe detalii clic aici.