Sinteza Saptamanii

Care sunt bancile care au dobanda fixa la creditele ipotecare?

Portalul on-line bancherul.ro a realizat un clasament al bancilor care utiizeaza dobanda fixa pentru finantarea creditelor ipotecare persoanelor fizice din Romania. Topul inglobeaza ofertele a 10 banci comerciale din Romania. Asadar nu toate bancile finanteaza credite ipotecare cu dobanda fixa. O singura banca asigura dobanda fixa pe toata perioada creditului ipotecar: BRD. Doar ca, aceasta oferta este cea mai scumpa, potrivit bancherul.ro, BRD ocupand detasat ultimul loc in top cu acest produs.


Modalitatea de calcul a dobanzilor la un credit ipotecar este: marja bancii + indicele IRCC, care poate varia, in functie de cotatiile BNR o data la trimestru. Marja bancii ramane fixa pe toata perioada creditului. Urmare a evolutiei ratei inflatiei, implicit a scumpirii banilor prin cresterea dobanzilor aplicata de toate bancile comerciale din Romania, rezulta ca anumite banci au introdus varianta de dobanda fixa pentru o perioada de inceput la creditele ipotecare acordate populatiei.


Perioada de inceput inseamna primii 5, 7, 8, sau chiar 10 ani. De regula un credit ipotecar se obtine pe o perioada de minim 20 de ani. Exista banci comerciale care finanteaza credite ipotecare pana la implinirea varstei de 70 de ani, sau chiar si peste acest prag. Surpriza in cadrul topului realizat de bancherul.ro o reprezinta prezenta Patria Bank, banca de talie mica, care reuseste sa vina cu o oferta interesanta si sa patrunda in acest top. banci brand de talia BCR si BT detin, potrivit aceleiasi surse, cea mai buna dobanda fixa pentru acordarea unui credit ipotecar in lei. Ambele banci finanteaza credite ipotecare cu dobanda fixa in primii 5 ani. Dupa expirarea perioadei de 5 ani, finantarea se va transforma in dobanda variabila si se va merge pe modalitatea de calcul explicata anterior: marja bancii + indicele IRCC de la momentul acela. 


BCR va avea marja 2.8%, iar Banca Transilvania va opera cu o marja de 3,25%, conform bancherul.ro. ING Bank, Alpha Bank si Raiffeisen ofera deasemenea credite ipotecare cu dobanda fixa, cu mentiunea ca Raiffeisen Bank si ING Bank pot finanta primii 7 ani folosind dobanda fixa. First Bank, OTP Bank si CEC Bank mai acorda ipotecare cu dobanda fixa, iar BRD poate sa ofere clientilor sai posibilitatea de a accesa aceasta dobanda fixa pentru primii 3, sau primii 8 ani. BCR poate acord dobanda fixa la un credit ipotecar si in primii 10 ani de finantare.
De mentionat este faptul ca dobanda fixa implica faptul ca ratele clientilor nu vor creste, indiferent care este valoarea indicelui IRCC. Nivelul constant al ratei se va mentine doar pe perioada in care ruleaza dobanda fixa.