breakingNews

Credit Agricole Bank Romania a fost cumparata de Vista Bank

Credit Agricole Bank Romania, banca cu capital francez, cu cota mica de piata in tara noastra a fost achizitionata de Vista Bank, fosta Marfin Bank, scrie portalul on-line bancherul.ro. Aceeasi sursa dezvaluie ca tranzactia este posibil sa se realizeze in prima parte a acestui an. Dar si faptul ca BNR a aprobat preluarea Marfin Bank de Vista Bank in vara anului 2018. Marfin Bank era la randul ei o banca de talie mica, cu o retea formata din 30 de unitati teritoriale si active de 2 miliarde de lei. Bancherul.ro mentioneza ca Marfin Bank ocupa pozitia 21 din 35 de banci care compun sistemul bancar romanesc.

Parctic, sustine aceeasi sursa, Marfin Bank a devenit Vista Bank din 2019, iar capitalul Vista Bank este detinut de omul de afaceri grec Vardis Vardinogiannis. Marfin Bank avea capital cipriot. Pierderea suferita de Vista Bank la finele lui 2019 era de 18 milioane lei, activele bancii erau de 2.5 miliarde lei, iar reteaua de unitati numara 31 de entitati, deservite de 280 de angajati. Credit Agricole avea la finalul anului 2019 active de 2.3 miliarde de lei, pierederile fiind de 11 milioane de lei. Credit Agricole avea, conform bancherul.ro, o retea formata din 14 sucursale, desercite de 277 angajati. Credit Agricole Romania dispunea, potrivit aceleiasi surse, de 16.000 de clienti activi, ponderea fiind 88% persoane fizice, 11% companii de tip IMM, iar restul de 2% companii mari.

Sursa: google

Despre Credit Agricole stim ca este o forta la nivel european in segmentul de banking. Daca ar fi sa dam crezare motorului de cautare Google, Credit Agricole reprezenta in 2006 primul grup bancar francez, al doilea in Europa si al cincilea in lume dupa nivelul fondurilor prorpii. Asa cum ii spune si numele, Credit Agricole s-a axat pe finantarea fermierilor, a zonei de agricultura din statele in care este prezenta. Potrivit site-ului profit.ro, conducerea executiva a bancii si-a anuntat angajatii inca de la inceputul anului 2020 de posibilitatea de a iesi din piata de banking romaneasca. Si asta dupa ce, in 2010, Credit Agricole cumparase banca greceasca de talie mica, Emporiki Bank.

Zf. ro considera ca achizitia Credit Agricole intareste pozitia Vista Bank pe piata de banking locala. De pe site ul Vista Bank rezulta ca banca deruleaza operatiuni de trezorerie, operatiuni cu persoane fizice si persoane juridice, avand in portofoliul sau credite ipotecare, carduri de debit si conturi curente, serviciu de internet banking, dar si parte de economisire prin depozite la termen. Partea de persoane juridice este reprezentata prin creditarea lor sub forma liniilor de credit, a creditelor pentru capital de lucru, creditelor pe termene mediu sau lung, precum si finantari acordate cu garantie ipotecara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *