Stirea Zilei

Creditele acordate de IFN- uri sunt in crestere

Creditele acordate persoanelor fizice de catre institutiile de credit nebancare (IFN) sunt in crestere, afirma portalul bancherul.ro. Astfel, tendinta de crestere poate fi pusa pe seama mai multor factori, desi dobanzile practicate de IFN-uri sunt destul de mari, ajungand, in dese situatii, inclusiv la 100%. Unul dintre factori il constituie faptul ca pentru a accesa un credit de la IFN – uri poti aplica online, iar banii sunt pusi la dispozitia clientului foarte rapid. Un alt motiv este acela ca IFN – urile pot merge cu grad de indatorare mai mare decat al bancilor comerciale. Gradul de indatorare reglementat in acest moment de BNR pentru creditele de nevoi personale este de 40% din venitul net.

Un alt motiv pentru care clientii apeleaza la finantarile scumpe de la IFN – uri este legat de faptul ca acestea pot finanta inclusiv persoanele care au inregistrat restante la plata unor credite sau sunt raportate cu istoric negativ in Biroul de Credit chiar si in prezent. Nu in ultimul rand, un alt factor este acela al slabei pregatiri financiare al clientilor IFN – urilor. Oamenii care prefera sa plateasca dobanzi de 100% la credite acordate de IFN – uri provin in buna parte din mediul rural. Sunt si persoane indatorate peste masura, ori cu restante active, a caror singura sansa la finantare o reprezinta IFN – urile.

Sursa: www.bancherul.ro

Institutiile financiar non-bancare (IFN) finanteaza sume mici si foarte mici, cu valori cuprinse intre 400 ron si 10.000 ron, pe o perioada maxima de 60 de luni. Dobanzile practicate pentru aceste tipuri de credite de nevoi personale sunt foarte mari si pot sa ajunga si la 100%. Printre cei mai mari jucatori din piata IFN – urilor se remarca Provident, Viva Credit, TBI Credit, i-Credit, Ferratum, Mozipo. Mogo IFN finanteaza masini noi si / sau second hand. Exista si IFN – uri cu dobanzi mai cumsecade, cum ar fi BRD Finance, Unicredit Consumer Financing, ori BT Direct. Acestea din urma sunt IFN – urile BRD, Unicredit Bank si Bancii Transilvania si respecta gradul de indatorare de 40%, sumele maxime pe care le pot acorda ca si credite de nevoi personale fiind de pana la 100.000 ron. Dobanzile pentru aceste din urma 3 IFN – uri sunt asemanatoare pietei bancare standard, nicidecum asa piperate ca in cazurile mai sus amintite.

Pana anul trecut, Ralfi IFN, IFN – ul celor de la Garanti Bank, avea in grila sa de finantare program de finantare credit nevoi personale fara garantii ipotecare in suma maxima de 350.000 ron. Suma se putea acorda pe baza profilului de client, iar dobanzile puteau ajunge pana la 12.9%. Toate IFN – urile, indiferent de natura dobanzilor lor, cumsecade sau piperate, opteaza pentru finantare cu dobanda fixa si rate fixe. Unele IFN – uri, cum este cazul Provident, incaseaza clientilor ratele saptamanal. Un alt aspect demn de a fi luat in calcul este acela ca exista un numar foarte mic de IFN – uri care finanteaza cu garantii ipotecare, fiind nevoie in acest sens de un imobil pe care clientul sa il aduca ca si garantie. Spre exemplu, Claret finanta in anul 2017, credite e nevoi personale cu garantie ipotecara pe perioada de la 36 de luni la 60 de luni, cu dobanda intre 3 si 4 % pe luna. Media de dobanda pentru un credit ipotecar oferit de o banca comerciala clientilor sai este de 5.5 – 6 % / an.

Brokerii THE ROYAL BROKERS va ofera consultanta gratuita si va personalizeaza ofertele pentru a putea obtine credite ipotecare si credite de nevoi personale in cele mai avantajoase conditii din piata. Pentru mai multe detalii, dar si pentru a cere o oferta personalizata clic AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *