Potrivit datelor furnizate de BNR si preluate de bancherul.ro, nivelul creditelor acordate populatiei a ramas unul constant, in ciuda intrarii in vigoare a noului regulament de creditare. Astefl, prin acest regulament, implementat de BNR la inceputul anului 2019, gradul de indatorare pentru persoanele fizice era stabilit de Banca Centrala la nivelul de 40% din veniturile nete ale unei persoane fizice. Asta insemna ca totalul ratelor pe care un debitor le putea suporta maxim era de maxim 40% din veniturile sale lunare nete. In perioada similara a anului 2018, spre exemplu, gradul maxim de indatorare putea ajunge, in functie de profilul fiecarui client, desigur, pana la maxim 60%.
Aceeasi sursa specifica faptul ca volumul creditelor noi acordate populatiei in primele 4 luni ale anului 2019 s-a cifrat la 10,4 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 0.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit bancherul.ro, ritmul de crestere a creditarii a stagnat, dat fiind faptul ca in anul 2018 se inregistra o crestere cu 18% a creditelor noi acordate populatiei , fata de perioada similara a anului 2017, asa cum se poate vedea si in graficul de mai jos.

Acestea fiind dovedite, se poate trage concluzia ca masura BNR a fost una de bun augur. Astfel, temperarea creditarii prin cresterea gradului de indatorare a determinat BNR, mentioneaza aceeasi sursa, sa coboare cu 2 trepte riscul de neplata a creditelor. Potrivit raportului de stabilitate financiara prezentat de Banca Nationala saptamana trecuta, se face precizarea ca principalul risc sistemic in acest moment este nivelul ridicat al deficitului de cont curent, avantul creditelor acordate pe baza cresterilor salariale si ale consumului, trecand in plan secund.
Mai mult decat atat, BNR precizeaza ca masurile luate au tendinta de a crea ” premisele pentru consolidarea capacității de plată a debitorilor, în special a celor cu venituri reduse.” Conform BNR grija principala in acest moment este ca Guvernul sa incaseze mai mult si sa cheltuie mai putin pentru a echilibra deficitul de cont curent. In piata bancara se observa tendinta clientilor bancilor de a merge pe varianta dobanzilor fixe pentru creditele de nevoi personale. Exista deasemenea, disponibilitate din partea debitorilor de a-si asuma gradul de indatorare de 40% in conditiile in care pana anul trecut acestia puteau suporta rate de pana la 60% din venitul lor net.
Debitorii inteleg ca pot migra pe oferte de creditare interesante pentru ei, deoarece bancile pun la bataie anumite promotii si oferte atragatoare. Astfel Unicredit a crescut nivelul finantarii pe creditele de nevoi personale pana la 100.000 ron, pentru o anumita categorie de clienti, BRD finanteaza pana la 130.000 ron pentru clientii mai vechi, care au un istoric de plata cu banca si care incaseaza salariul prin BRD. Pe zona ipotecara, dobanzile raman variabile si sunt calculate dupa formula marja fixa + indicele IRCC. Si in cazul creditelor ipotecare, inclusiv Prima Casa, gradul de indatorare ramane 40%.
Brokerii de credite THE ROYAL BROKERS va ofera consultanta gratuita si va personalizeaza ofertele conform dorintelor si nevoilor dumneavoastra curente. Pentru mai multe detalii clic aici.