Stirea Zilei

Cum amana ratele bancile si IFN-urile

Portalul online bancherul.ro pune la dispozitia doritorilor atat metodologia pe care o are in prezent fiecare banca pentru amanarea ratelor, cat si datele de contact ale acestora si ale principalelor IFN-uri. Dupa cum se poate observa, majoritatea institutiilor financiare non-bancare (IFN) nu au venit cu nicio comunicare oficiala vis-a-vis de amanarea platii ratelor creditelor persoanelor fizice. Astfel, Provident, BRD Finance, TBI Credit, Credius, Ferratum, Viva Credit nu au anuntat masuri in acest sens.

Nu doar IFN-urile sunt in aceasta situatie. Potrivit aceleiasi surse, exista si banci comerciale care nu au adoptat masuri de amanare a platii ratelor la creditele detinute de persoane fizice. Banci precum Credit Agricole, Procredit Bank, Unicredit Bank sunt 3 astfel de exemple, conform bancherul.ro. Raiffeisen Bank are deja trecut in contractele semnate cu clientii sai faptul ca acestia pot beneficia de amanare la plata ratelor pe o perioada de 3 luni, mentioneaza sursa citata. Aceeasi perioada de 3 luni de amanare este valabila si in ceea ce priveste Banca Transilvania, cu mentiunea ca aceasta a specificat ca masura este valabila pana la aparitia normelor metodologice de implementare a Ordonantei de Urgenta 37 a Guvernului privind amanarea platii ratelor persoanelor fizice si persoanelor juridice.

Sursa: www.bancherul.ro

BCR si Garanti BBVA sustin amanarea ratelor pe maxim 3 luni, Alpha Bank merge cu amanarea intre 1 si 3 luni, Banca Romaneasca si ING Bank au optat pentru amanarea ratelor la credite cu maxim 2 luni, iar CEC Bank si OTP Bank propun variante “personalizate” de amanare a ratelor, conchide bancherul.ro. Pot sa solicite amanarea de la plata ratelor, conform aceleiasi surse, persoanele fizice care au intrat in carantina, auto-izolare, somaj tehnic, sau care au fost nevoiti sa isi intrerupa activitatea din cauza pandemiei COVID-19, dar si persoanele juridice aflate in situatie similara. Pentru amanarea ratelor este necesara o solicitare care se va trimite bancii prin mail, termenul de raspuns al bancilor fiind de 15 zile de la receptionarea cererii. Bancile si IFN-urile sunt obligate sa aprobe cererea de amanare daca sunt intrunite conditiile prevazute de OUG 37/2020, conchide bancherul.ro.

THE ROYAL BROKERS va ofera cela mai noi informatii din piata interna de banking. Pentru a le putea vizualiza, clic AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *