breakingNewsStirea Zilei

Cum treci de la ROBOR la IRCC Mai 2022

Ce inseamna ROBOR?

 ROBOR, vine de la Romanian Interbank Offer Rate. Acesta reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in RON acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre B.N.R. 

Ce inseamna IRCC?

IRCC (Indicele de Referince pentru Creditele Consumatorilor) este un indice de referinta folosit pentru acordarea creditelor in RON pentru persoanele fizice. Acesta a fost introdus pe data de 2 mai 2019, prin OUG 19/2019, ca o solutie pentru ROBOR care crestea de la o luna la alta spre finalul anului 2018.

Diferenta dintre ROBOR si IRCC

ROBOR este o dobanda ceruta de catre o banca pentru un credit. IRCC este dobanda platita de catre o alta banca pentru acel imprumut, in urma negocierilor. ROBOR-ul o sa fie intotdeauna mai mare decat IRCC-ul din prisma faptului ca “mereu ceri mai mult decat esti dispus sa platesti”.

Totodata, IRCC-ul este mult mai stabil decat ROBOR-ul, deoarece acesta reprezinta o medie a dobanzilor de pe un trimestru, iar ROBOR-ul reprezinta o medie zilnica a dobanzilor.

Se poate face trecerea de la ROBOR la IRCC?

Trecerea de la ROBOR la IRCC, conform legii este posibila dar este nevoie de acordul ambelor parti. Trecerea se poate face pentru toate creditele pentru persoanele fizice, care sunt in lei si care au dobanda variabila (inclusiv creditele Prima casa). Pentru a face aceasta schimbare trebuie sa se faca o cerere catre banca privind schimbarea ROBOR cu IRCC. Trecerea de la ROBOR la IRCC se poate face pur si simplu un act aditional, fara sa fie nevoie de o refinantare sau o restructurare a creditului.

Atentie! Banca nu este obligata legal sa accepte aceasta schimbare!

The Royal Brokers

In cazul in care doresti mai multe informatii sau sa te ajutam cu aceasta schimbare, iti stam la dispozitie (0726.274.588). THE ROYAL BROKERS, are o experienta vasta si parteneriate cu bancile de pe teritoriul Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *