Stirea Zilei

Dobanzile la credite au crescut desi BNR a redus dobanda cheie

Dobanzile la creditele de nevoi personale au crescut, desi BNR a redus dobanda “cheie”, micsorand dobanda de politica monetara de la 1.75% la 1.50% la inceputul lunii august a acestui an, potrivit bancherul.ro. Tendinta de crestere a costurilor la credite se identifica si la creditele ipotecare, acolo unde Banca Transilvania, locul 1 in topul bancilor dupa numarul de active, a crescut marja fixa a bancii de la 2.75%% la 2.95%. Modificarea are loc incepand cu data de 1 octombrie 2020. Asemenea Bancii Transilvania a procedat si Credit Agricole, banca specializata pe zona de persoane fizice in Romania pe acordarea creditelor ipotecare. Astfel, incepand cu 1 octombrie, Credit Agricole a majorat marja fixa a bancii de la 2.9% la 3.2 %.

Cu atat mai curioasa este cresterea de dobanda, cu cat, indicele IRCC, calculat alaturi de marja fixa a bancii pentru determinarea dobanzilor variabile aferente atat creditelor ipotecare, cat si creditelor de nevoi personale, purtatoare de dobanda variabila, a scazut de la 2.41% la 2.17%. Scaderea IRCC se datoreaza publicarii de catre BNR, trimestrial sau semestrial, a cotatiilor IRCC, ROBOR, EURIBOR, indici care se au in vedere la stabilirea dobanzilor variabile pentru creditele in lei si euro pentru persoane fizice si companii. Conform, bancherul.ro, dobanzile au crescut incepand cu luna august 2020, in principal pentru companii. Acelasi portal ne spune ca DAE aferent unui credit ipotecar, unde DAE reprezinta costul total al creditului, a urcat de la o valoare medie de 5.75% in februarie 2020, la 5.68% in august 2020.

Sursa: www.bancherul.ro

Un exemplu concret ne este oferit de catre bancherul.ro inclusiv pentru creditele de nevoi personale, acolo unde DAE a urcat de la o valoare medie de 9.74%, la o valoare de 9.78% in august 2020. Aceeasi sursa observa ca marirea dobanzilor s-a intensificat in luna septembrie, pe masura cresterii ROBOR pana la 2.10%, de la 2%, dar si a cresterii cursului de schimb leu – euro. Bancherul.ro se intreaba ce se intampla in continuare: va continua BNR sa scada dobanda cheie, sau o va mentine la acest nivel pentru a proteja cursul de schimb? Raspunsul ni-l acorda acelasi portal: dobanzile vor scadea doar daca BNR va interveni in acest sens, prin diminuari ale nivelului de dobanda de referinta.

Sezonul rece care se apropie ii astepata pe cei care doresc sa obtina credite bancare cu o dobanda medie de 10% la creditele de nevoi personale, in crestere fata de perioada similara anului trecut. Dobanzile la creditele ipotecare sunt si ele in crestere usoara comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019. Creditele de refinantare propun si ele o dobanda medie de 9%, asta doar in cazul in care clientul isi va incasa salariul prin banca care ii refinanteaza creditul. Dobanzile se calculeaza pe baza profilului de client al fiecarui debvitor in parte. Profilul depinde de o serie de factori cum ar fi: salariul net, vechimea la actualul angajator, denumirea angajatorului, vechimea totala de munca, istoricul de creditare del a Biroul de Credit, starea civila etc.

Pentru a putea beneficia de o oferta personalizata si negociata pentru creditele de nevoi personale si creditele ipotecare, clic AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *