Stirea Zilei

In pofida COVID, bancile acorda mai multe credite noi fata de anul trecut, iar dobanzile au scazut cu 0.5% de la inceputul pandemiei

Portalul on-line bancherul.ro sustine ca bancile comerciale din Romania acorda mai multe credite noi fata de perioada similara a anului trecut, cu toate ca pandemia generata de COVID 19 a afectat puternic anumite industrii, cum ar fi, de exemplu, industria HORECA. Aceeasi sursa ne informeaza, pe baza unei analize efectuate, ca dobanzile la creditele de nevoi personale au scazut cu 0.5%, dupa ce BNR a redus dobanda de referinta la 1.5%. Concluzia celor doua observatii este ca atat persoanele fixzice, cat si persoanele juridice au nevoie in continuare de finantare pentru consolidarea / continuarea proiectelor in care sunt agrenate, in ciuda cresterii alarmante a cazurilor de COVID 19 inregistrate in ultima perioada in Romania.

Bancherul.ro ne spune ca volumul creditelor ipotecare noi este in usoara crestere fata de luna corespondenta a anului 2019, iar programul Noua Casa isi pune amprenta din plin pe aceste cifre in crestere. Si la creditele de nevoi personale exista aceeasi tendinta de crestere a volumului de bani noi finantat in piata, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Interesant este ca, sustine acelasi portal, cea mai mare crestere se vede in finantarile noi pentru firme. Astfel cresterea in cifre nete inseamna 1.2 miliarde lei, iar aceasta crestere are la baza, potrivit bancherul.ro, programul guvernamental IMM Invest.

Sursa: www.bancherul.ro

Bancherul.ro mentioneaza faptul ca DAE aferent creditelor de nevoi personale, indicele care arata costul total al unui credit personal, a scazut in septembrie 2020 fata de martie 2020 de la 10.24 % la 9.96%. DAE aferent creditelor ipotecare de achizitie a unui imobil a scazut de la 5.63& la 5.75%, iar costul total al finantarilor pentru firme a scazut de la 5.53% la 4.43%, conform aceleiasi surse.

Sursa: www.bancherul.ro

Concluzia este simpla: dobanzile au crescut atat la finanatarea persoanelor fizice in zona creditarii creditelor ipotecare si creditelor de nevoi personale, cat si in zona creditarii firmelor. Potrivit bancherul.ro, in cifre concrete scaderea ar insemna o diminuare a costurilor de creditare cu 1.10% pentru firme, cu 0.12% pentru creditele ipotecare si cu 0.46% pentru creditele de nevoi personale. Ca si medie, scaderea dobanzilor a fost de 0.56%, la jumatatea fata de reducerea cu 1% a dobanzii de politica monetara efectuata de BNR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *