Stirea Zilei

Indicele IRCC creste de la 2.36% la 2.63%. Ratele cu dobanda variabila cresc in consecinta

Indicele IRCC a crescut de la 2.36% la 2.63%, sustine portalul bancherul.ro. Primele afectate sunt ratele de la creditele ipotecare, respectiv de la creditele ipotecare obtinute prin programul Prima Casa. Exista cresteri inclusiv ale ratelor aferente creditelor de nevoi personale contractate cu dobanda variabila. Acelasi portal online mentioneaza ca rata la un credit Prima Casa in valoare de 240.000 ron va creste cu 38 de lei. Indicele IRCC a fost introdus pentru a lua locul ROBOR in calculul dobanzilor variabile la creditele acordate de banci populatiei.

Aceeasi sursa precizeaza ca ” valoarea indicelui IRCC se modifica in fiecare trimestru, fiind calculat de BNR ca o medie a tranzactiilor interbancare “. Aplicabilitatea IRCC este pentru creditele in lei, nu si pentru cele in valuta. Gradul de indatorare pentru creditele in valuta este de doar 20%, fata de 40% pentru cele in lei, indiferent ca sunt credite de nevoi personale, sau credite ipotecare.

Sursa: www.bancherul.ro

Portalul mentioneaza inclusiv faptul ca trecerea la noul indice s-a facut incepand cu 2 mai 2019, iar aplicabilitatea sa vizeaza creditele noi acordate de banci, precum si creditele de refinantare. Alternativa pentru contracararea cresterilor de dobanda variabila este refinantarea cu un credit purtator de dobanda fixa, daca ne raportam la creditele de nevoi personale. In ceea ce priveste creditele ipotecare este aproape imposibila refinantare cu un credit purtator de dobanda fixa. In piata bancara exista doar 2 banci care propun dobanda fixa in primii 5 ani, respectiv in primii 7 ani. Dobanzile practicate in aceste situatii sunt, insa, mai mari.

Brokerii THE ROYAL BROKERS va ofera consultanta financiar – bancara gratuita si va personalizeaza ofertele de creditare sau refinantare, conform dorintelor si nevoilor dumneavoastra. Mai multe detalii regasiti aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *