Stirea Zilei

Italienii de la Intesa si ungurii de la OTP vizeaza achizitia spaniolilor de la Garanti Bank

Potrivit portalului zf.ro, grupul italian Intesa, detinatorul Intesa San Paolo Bank si maghiarii din grupul OTP, detinatorii OTP Bank Romania au ramas in cursa pentru achizitia Garanti BBVA, detinuta de ibericii de la BBVA. Acelasi portal sustine ca spaniolii de la Garanti BBVA spera ca tranzactia sa se realizeze la un multiplu de 1. Spre exemplu, conform aceleiasi surse, Banca Transilvania a platit multiplu de 0.4 pentru cumpararea Volksbank si multiplu de o.8 pentru achizitia Bancpost.

Tot zf.ro informeaza ca asteptarile spaniolilor de la Garanti BBVA de vanzare la multiplu de 1, adica la o valoare estimata a bancii de peste 400 milioane de euro, s-ar baza pe un portofoliu curat de clienti corporate si persoane fizice. Alti potentiali investitori care ar fi participat la discutii pentru preluarea Garanti BBVA ar mai fi fost, sustine zf.ro, JC Flowers, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania. JC Flowers nu este altcineva decat fondul de investitii american care a preluat in 2018 Piraeus Bank si a transformat-o in First Bank.

Grupul italian Intesa şi cel ungar OTP au rămas în cursă pentru Garanti Bank. Spaniolii de la BBVA se aşteaptă la un multiplu de peste 1, care ar evalua banca la peste 400 mil. euro. Să vedem cine va plăti preţul
Sursa: www.zf.ro

Garanti Bank este o banca foarte activa pe piata de banking din Romania si face parte din top 10 banci dupa numarul de active, cu active de peste 2.5 miliarde euro in primul trimestru din 2019, conform portalului zf.ro. Garanti Bank a avut capital turcesc pana sa fie cumparata de spaniolii de la BBVA. Printre produsele foarte cunoscute destinate persoanelor fizice amintim cardul de credit Bonus CardGaranti Bank. Tot in zona persoanelor fizice, putem aminti si faptul ca Garanti Bank a avut o prezenta constanta in topul celor mai bune banci pentru finantarea creditelor ipotecare. Deasemenea Ralfi IFN, parte a grupului, era la momentul anului 2017 singura institutie financiara din Romania care finanata credite de nevoi personale, cu sume de pana la 440.000 ron, fara garantii ipotecare. Media unui credit de nevoi persoanle finanatat de o banca comerciala in Romania la momentul acela este undeva in jurul a 7.500 euro, echivalent in lei.

Despre potentialii cumparatori se stie ca Intesa este un grup financiar extrem de solid in Europa, dar cu o prezenta destul de limitata pe piata Bancara autohtona. Maghiarii de la OTP au incercat sa achizitioneze inclusiv Banca Romaneasca, o tranzactie declinata de statul roman. Intr-un final, Eximbank, banca cu capital romanesc a cumparat activele grecilor de la NBG, detinatoarea Bancii Romanesti. Apetitul de achizitii al OTP Bank vine pe fondul in care ungurii finanteaza foarte mult in zona de retail credite ipotecare.

Pentru a afla toate noutatile bancare, dar si pentru a beneficia de consultanta gratuita pentru cele mai bune oferte de credite nevoi persoanle, credite ipotecare si credite de refinantare, clic aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *