Stirea Zilei

Marfin Bank a fost vanduta catre mogulul petrolului din Grecia

Potrivit bancherul.ro, BNR si-a exprimat acordul pentru ca banca cu capital cipriot Marfin Bank sa fie cumparata de un fond de investitii elen, care ii apartine miliardarului grec Vardis Vardinogiannis, un mogul cu investitii in petrol si transport maritim (shipping). Aceeasi sursa precizeaza ca principalele business-uri ale patronului grec sunt reprezentate de companiile Motor Oil Hellas, respectiv Vegas Oil & Gas, companie specializata in explorarea petrolului si gazelor naturale din Egipt. Intr-un comunicat emis de Marfin Bank se precizeaza ca grupul Vardinogiannis opereaza inclusiv in sectorul energetic si media.

Marfin Bank reprezinta a 21-a banca din Romania dupa numarul de active, din cele 35 de banci prezente in sistemul bancar romanesc. Activele bancii ar fi, conform bancherul.ro, in valoare de 2 miliarde de lei, iar numarul de unitati prin care banca opereaza pe piata locala este de 30. Dupa “decesul” bancii Bank of Cyprus, Marfin Bank a ramas singura banca cu capital cipriot din Romania. In 2017, banca a inregistrat un profit net de 5.7 milioane de lei.

Grupul Vardinogiannis a achizitionat deja Marfin Leasing. Despre mediul concurential si oportunitatile pe care piata din Romania le poate oferi, pozitia grupului este una optimista. Giorgios Taniskidis, reprezentantul grupului elen in Romania, a spus “credem in potentialul pietei locale si suntem determinati sa ne consolidam in mod sustenabil prezenta in Romania”. Despre grup se mai stie ca este unul dintre cele mai solide din Europa, cu diversitate de business-uri in diverse sectoare de activitate si cu rezultatefinanciare pozitive. Spre exemplu, una dintre companiile din grup, Motor Oil Hellas Corinth Refineries, este listata la bursa din Atena, capitalizarea ei de piata fiind de 2.1 miliarde de euro. Cifra de afaceri a companiei in 2017 a fost de 7.8 miliarde euro, cu un profit EBITDA de 620 milioane euro, profitul net fiind de 314 milioane euro.

Marfin Bank a activat pana acum pe piata locala ca o banca universala, de talie mica, adresandu-se inclusiv persoanelor fizice si acordandu-le acestora credite ipotecare, inclusiv prin programul Prima Casa. Depozitele bancii au fost destul de atractive, dobanzile oferite clientilor situandu-se, de multe ori, peste media pietei.

Brokerii de credite THE ROYAL BROKERS va ofera consultanta gratuita pentru a putea accesa conditiile optime de creditare si a obtine conditii avantajoase pentru credite de nevoi personale, credite ipotecare si credite de refinantare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *