Potrivit portalului bancherul. ro, in Monitorul Oficial al Romaniei a fost adoptata OUG 19, care prevede modificari si completari privind unel acte nomative. De fapt, Ordonanta vizeaza faptul ca noul indice ROBOR este aplicabil atat creditelor cu dobanda variabila aflate in derulare, cat si creditelor cu dobanda variabila care se vor acorda de la introducerea in vigoare a actului normativ.
In fapt, Ordonanta precizeaza faptul ca Guvernul Romaniei a aprobat taxa pe activele bancare prin care bancile comerciale sunt obligate sa plateasca catre statul roman o taxa pentru activele sale nete. Activele pot fi: numerar, solduri de numerar la banci centrale, depozite, profitul sau pierderea bancii comerciale, instrumente financiare derivate, active financiare evaluate la cost amortizat, investitii etc. Taxa pe active se calculeaza procentual si inseamna 0.4% / an pentru banca care are o cota de piata > 1%, respectiv 0.2% / an pentru bancile care au cota de piata < 1%.

In baza aricolului III se mentioneaza faptul ca ” pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naționale a României și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor”, potrivit aceleasi surse.
Prevederile de mai sus au aplicabilitate incepand cu data de 2 mai 2019. Se aplica ”
creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulare la aceasta data”, mai sustine sursa mentionata. Se mai precizeaza incluaiv faptul ca ”
La cererile formulate de consumatori pentru refinantarea creditelor in derulare sau pentru modificarea contractelor in derulare, institutiile bancare raspund in termen de maximum 60 de zile de la data solicitarii formulate de acestia”.
Pentru a putea beneficia de cele mai proaspete reglementari si, implicit, cea mai buna oferta de finanatare / refinantare, brokerii de credit THE ROYAL BROKERS va asgura consultanta gratuita. Mai multe informatii aici.