Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incercat, fara succes, sa plafoneze dobanzile pentru creditele de consum acordate de institutiile financiare non-bancare (IFN) catre populatie, sustine portalul bancherul.ro. Acest lucru s-a incercat pentru prima oara spre finalul anului 2017, cand, sustine aceeasi sursa, ” la 1 octombrie 2017, BNR a modificat Regulamentul numarul 20/2009, obligand IFN-urile care acordau credite cu dobanzi foarte mari, peste anumite plafoane, sa-si majoreze de 10 ori capitalurile”. Plafoanele impuse de BNR erau 200% pentru creditele pe termen de maxim 15 zile, 100% pe termen intre 16 si 90 de zile si 32,5% pe termen de peste 90 de zile.
IFN-urile reprezinta institutiile non bancare care acorda credite de consum populatiei la dobanzi foarte mari comparativ cu bancile comerciale, speculand accesul dificil la finantare ale unor categorii de persoane neacceptate de banci pentru a fi finantate. Acelasi portal mentioneaza ca IFN urile ar accepta plafonarea dobanzilor, doar ca intr-o maniera reglementata si prudenta. In cazul in care dobanzile s-ar plafona la un nivel care ar reduce semnificativ activitatea acestor IFN-uri, s-ar ajunge la disparitia acestora de pe piata, asa cum s-a intamplat in Slovacia, iar oamenii disperati sa obtina credite, ar putea apela la camatari, conform sursei mai sus citate.

Bancherul.ro scrie ca “a doua restrictie de creditare a venit la inceputul anului 2019, cand BNR a impus atat bancilor, cat si IFN-urilor, un nou plafon, in privinta gradului de indatorare al clientilor, de 40% din veniturile acestora. IFN-urile nu au scazut dobanzile in urma reglementarilor impuse de BNR, intrucat au considerat ca acestea se afla la nivelurile corecte pentru aceste tipuri de imprumuturi, cu riscuri mult mai mari decat imprumuturile acordate de banci, asa incat majoritatea au preferat sa-si majoreze capitalurile si sa fie supravegheate de BNR, in timp ce altele au iesit din piata.
Conform aceluiasi portal ” reprezentantii Provident avertizeaza insa ca un nivel de dobanda de 18% pentru creditele cu valori mici, pe termen scurt si riscante, acordate de IFN-uri, este imposibil de sustinut, intrucat costurile aferente acestui tip de imprumuturi este mult mai mare ” .“Spre deosebire de banci, noi avem un model de afaceri diferit. Nu atragem depozite ieftine de la populatie, astfel ca avem un cost mai ridicat pentru atragerea finanatarilor necesare acordarii creditelor personale, cost care se poate ridica pana la 10%. Alte 20 de procente sunt reprezentate de cheltuielile fixe, aferente in principal agentilor de vanzari care acorda creditele la domiciliul clientilor, iar alte 15% sunt riscul de credit mai mare fata de banci, pentru ca noi avem clienti mult mai riscanti”, explica Florin Balcan, directorul general Provident”, potrivit portalului bancherul.ro.
Un sondaj de piata arata faptul ca ” cei mai mult clienti ai furnizorilor de servicii financiare vor ca acestia sa foloseasca un limbaj mai simplu si sa elimine clauzele abuzive, mai putini fiind interesati de scaderea costurilor”, mentioneaza aceeasi sursa citata.
Brokerii de credite THE ROYAL BROKERS va ofera consultanta gratuita si va personalizeaza tipul de credit care corespunde dorintelor si nevoilor dumneavoastra curente. Mai multe detalii regasiti aici.