Stirea Zilei

Previziuni de scadere a ROBOR potrivit noilor amendamente ale OUG 114

Potrivit Ministrului de Finante, Ordonanta de Urgenta 114 prin care a fost introdusa taxa bancara pe active ar putea fi modificata, astfel incat indicele ROBOR sa scada, sustine portalul bancherul.ro. Acest lucru s-ar putea intampla datorita introducerii unui nou indice de calcul care sa preia rolul ROBOR. Noul indice ar putea fi calculat pe baza tranzactiilor efective din piata bancara, care este mai mic, sustine sursa mai sus mentionata. Astfel, ratele la credite ale romanilor ar scadea, deoarece taxa pe activele bancare ar putea fi decuplata de la ROBOR.

Discutia estre foarte complexa. BNR merge pe ideea conform careia noul indice nu ar fi cu mult mai mic decat ROBOR, ba chiar, in unele situatii l-ar depasi. Valoarea actuala a indicelui ROBOR la 3 luni este de 3.14%, in timp ce noul indice aferent dobanzii la tranzactiile interbancare este de doar 1.72%, comenteaza aceeasi sursa. Practic, daca s-ar aplica noul indice la calculul dobanzilor celor care detin credite cu dobanda variabila, ar exista o diferenta semnificativa de 1.42%. Acest lucru s-ar resimti destul de mult mai ales in ceea ce ii priveste pe posesorii de credite ipotecare cu dobanda variabila si valori ale soldurilor mari si foarte mari.

Sursa: bancherul.ro

Banca Centrala a prezentat, conform aceleasi surse, un grafic comparativ al celor 2 indici. Din acest grafic reiese faptul ca noul indice ar fi sub ROBOR. Reprezentantii bancilor ar agrea inlocuirea ROBOR cu noul indice, mai ales ca in plan european tendintele converg catre aceeasi directie. Banca Centrala Europeana va introduce un nou indice incepand cu 1 octombrie 2019, indice aplicabil dobanzilor pe termen scurt, de aici si denumirea sa: European Short Term Rates (ESTER). ESTER este considerat un indice cu risc 0, care ar putea in viitor sa inlocuiasca si actualul indice EURIBOR, folosit la calculul dobanzilor variabile pentru creditele in Euro.

THE ROYAL BROKERS va poate oferi consultanta gratuita si va poate recomanda / asista in a alege tipul de credit care vi se potriveste, explicandu-va in amanunt modalitatea de calcul a dobanzilor variabile pentru creditele de nevoi personale si creditele ipotecare. Pentru mai multe detalii clic aici.

One thought on “Previziuni de scadere a ROBOR potrivit noilor amendamente ale OUG 114

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *