Stirea Zilei

Programul Prima Casa continua si in 2019

Programul Prima Casa, prin care statul finanteaza in proportie de 50% credite ipotecare de achizitie a unei locuinte persoanelor fizice din Romania, va continua si in 2019, sustine portalul bancherul.ro. Potrivit acestei surse sunt asteptate creditarea a peste 17.000 de imobile, din moment ce statul va aloca fonduri in valoare de 2 miliarde lei, aceeasi suma pe care a alocat-o si in 2018. Astfel, la o valoare medie a unui credit de 50.000 euro, echivalent in lei, desigur, se asteapta finantarea a circa 17.000 de credite ipotecare de tipul Prima Casa. Practic, bancile vor putea oferi credite ipotecare Prima Casa anul acesta, in valoare de 4 miliarde lei.

Unul dintre avantajele pe care il presupune finantarea creditelor ipotecare prin programul Prima Casa este dat de avansul de doar 5 % din valoarea tranzactiei, in timp ce un credit ipotecar clasic presupune un avans de minim 15% din partea clientului, in functie de politica fiecarei banci. Un alt avantaj il constituie dobanda creditului, marja fixa a bancii fiind de 2%, la care se adauga indicele ROBOR, spre deosebire de creditele ipotecare ale bancilor comerciale, unde marja fixa a bancii depaseste valoarea de 2-2.4%. Astfel DAE la creditele ipotecare ca si medie s-a situat in jurul valorii de 6.12% in luna octombrie 2017, potrivit surselor BNR, citate de acelasi portal, fata de valoarea de 5%, aferenta acum pentru un credit ipotecar finantat prin Prima Casa.

Conform aceleiasi surse, Ministerul Finantelor Publice a scazut cu pana la 20% cota garantiilor pentru programul Prima Casa bancilor comerciale care finantau in exces credite ipotecare Prima Casa fata de credite ipotecare standard. Deasemenea, potrivit aceleiasi surse, au fost diminuate fondurile de Prima Casa bancilor care au avut mai multe credite neperformante si dosare respinse de Fondul de Garantare (FNGCIMM).

Printre dezavantajele programului Prima Casa se disting cele referitoare la faptul ca proprietarul imobilului dobandit prin credit ipotecar prin Prima Casa nu poate instraina decat cu acordul Ministerului Finantelor Publice imobilul. Un alt dezavantaj consta in faptul ca timpul aferent analizei de credit este mai indelungat la credit ipotecar prin Prima Casa fata de un credit ipotecar standard.

Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta la telefon 0726 274 588 sau ne puteti solicita o oferta personalizata aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *