Stirea Zilei

Raiffeisen Bank a obtinut cel mai mare profit in 2018 de la intrarea pe piata bancara din Romania

Raiffeisen Bank, banca cu capital austriac care face parte din TOP 10 cele mai mari banci active pe piata bancara din Romania dupa numarul de active, a raportat un profit record pentru anul 2018, cel mai mare de la intrarea bancii pe piata din Romania, conform portalului bancherul.ro. Profitul bancii a crescut in dinamica relativa cu 80% fata de anul precedent si se datoreaza, potrivit aceleiasi surse, veniturilor generate de dobanzile si comisioanele practicate de banca creditelor finantate clientilor sai, precum si a cresterii volumului acestor credite. Marja bancii este una dintre cele mai mari din piata, atat pentru creditele de nevoi personale, cat si pentru creditele ipotecare, facand din Raiffeisen Bank una dintre cele mai scumpe banci din piata, mai spune aceeasi sursa.

Marja de dobanda practicata de banca in alte tari vecine in care Raiffeisen Bank activeaza, precum Ungaria(1,92%), Polonia(2,23%), Slovacia(2,33%) sau Cehia(2,11%) este mult mai mare in Romania(4,21%), unde marja de dobanda reprezinta diferenta intre dobanda practicata la creditele acordate de banca si dobanda oferita clientilor pentru depozitele atrase de la clientii bancii, sustine bancherul.ro.

Pe fondul cresterii marjei bancii, ceea ce a dus la cresterea veniturilor nete din dobanzi cu 28% fata de anul precedent, adica echivalentul a 73 milioane de euro, Raiffeisen Bank si-a diminuat si expunerea pe risc, provizioanele pentru risc scazand cu 48% in 2018 la 35 milioane de euro fata de anul 2017, mentioneaza acelasi portal.

Veniturile nete din comisioane au avut o dinamica pozitiva de 7% fata de 2017, in cifra neta de 13 milioane de lei, schimburile valutare avand o crestere de 85%, adica echivalentul a 10 milioane de lei. Comisioanele aplicate de banca sunt aferente creditelor de nevoi personale, creditelor ipotecare, creditelor de refinantare, precum is operatiunilor de cont curent, respectiv operatiunilor de casierie. Banca a incheiat anul 2018, conform CEO-ului sau, citata de bancherul.ro cu un portofoliu de 2 milioane de clienti persoane fizice, 91.000 clienti persoane juridice de tip IMM, respectiv 5.700 de companii medii si mari. Banca a lansat si 37 de agentii fara cash, prin introducerea unor aparate multifunctionale (MFM). Raiffeisen Bank ramane lider pe piata cardurilor de credit din Romania, avand un portofoliu de 500.000 de carduri active.

Raiffeisen Bank a raportat crestere de 16% fata de 2017 si pe segmentul Premium Banking dedicat clientilor de top ai bancii si administreaza prin divizia sa de private equity destinata clientilor ce doresc operatiuni complexe de trezorerie active de peste 5 miliarde de lei.

Brokerii de credite THE ROYAL BROKERS va asista asigurandu-va consultanta gratuita pentru a accesa oferta de creditare pe zona creditelor de nevoi persoanle, a creditelor ipotecare, sau a creditelor de refinantare care vi se potriveste, potrivit nevoilor si dorintelor dumneavoastra curente. Pentru mai multe detalii clic aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *