Stirea Zilei

Ratele la creditele ipotecare contractate prin Prima Casa scad dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC

Pentru prevenirea manipularii ROBOR, Guvernul Romaniei a adoptat o normativa care inlocuieste ROBOR cu un nou indice, denumit IRCC( Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor). Valoarea IRCC este mai mica decat valoarea ROBOR, astfel incat compromisul gasit de BNR la dorinta Guvernului de inlocuire a ROBOR pare a fi unul corect, macar pe termen scurt, pentru consumatori.

Potrivit bancherul.ro, indicele IRCC ar fi cu 0.87% mai mic fata de ROBOR, iar asta atrage dupa sine o diminuare a ratei aferente unui credit ipotecar de 240.000 ron, contractat prin Prima Casa, de la 1.322 lei la 1.196 lei. Practic, daca s-ar pastra aceste cotatii, costul total al creditului va fi mai mic cu 10.000 Euro, adica cu suma de 45.761 lei, informeaza aceeasi sursa.

Banca Central Europeana chiar a salutat introducerea IRCC de catre Banca Nationala a Romaniei. Portalul bancherul.ro precizeaza ca noua modalitate de calcul a dobanzilor la creditele ipotecare noi, inclusiv cele finantate prin Prima Casa va fi compusa din marja fixa a bancii si indicele IRCC. Practic, informeaza aceeasi sursa, IRCC se va aplica creditelor cu dobanda variabila acordate de banci de acum inainte, “inclusiv in cazul refinantarilor”. Aceeasi sursa mentioneaza insa ca ” IRCC se introduc automat doar la creditele noi, dar la cererea clientilor se poate aplica si la creditele in derulare “.

” Conform datelor din ultimii doi ani (vezi grafic), ROBOR-ul a fost tot timpul mai ridicat decat indicele IRCC, bazat pe tranzactiile interbancare efective. Diferenta a fost de 0,65 puncte in T3 2018, de 0,94 puncte in T1 2018 si chiar de 1,11 puncte in T3 2017, cand a inceput sa creasca ROBOR-ul. ” Aceasta este concluzia portalului bancherul.ro, vis-a-vis de analiza comparativa ROBOR versus IRCC.

Brokerii de credit THE ROYAL BROKERS va ofera consultanta gratuita si va personalizeaza ofertele de credite ipotecare, nevoie personale si refinantare, astfel incat sa puteti obtine cel mai bun raport intre suma finantata si costul dumneavoastra total. Mai multe detalii aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *