Uncategorized

Recorduri noi ROBOR, IRCC Iulie 2022

Urmare a creșterii inflației, BNR a fost nevoită sa crească dobanda de politica monetară la 4.75%, asta traducând-se prin scumpirea creditelor de nevoi personale, dat și a creditelor ipotecare. Indicele ROBOR a atins pe acest fond de creștere a dobânzilor nivelul record de 7.14%, potrivit Mediafax. Aceeași sursa ne indica valoarea de 3.02% pe care ROBOR o înregistra la începutul anului 2022.


Indicele ROBOR a fost folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele ipotecare pana in Mai 2019, conform aceleiași surse. Bancile au introdus, in acest context, dobânda fixa in primii minim 5 ani de creditare pentru creditele ipotecare. Tabelul de mai jos scoate in evidentă topul băncilor care au dobânda fixa pentru creditele ipotecare. 


Este de precizat ca dobânzile fixe pot fi implementate de bănci jn primii 5 ani, 7 ani, sau chiar 10 ani ai unui credit ipotecar. Așa cum rezulta din top, BCR este singura banca card merge cu dobânda fixa in primii 10 ani pentru un credit ipotecar acordat unei persoane fizice. BRD acorda dobânda fixa la un credit ipotecar pentru primii 8 ani de rambursare, iar ING BANK și Raiffeisen Bank finanțează creditele ipotecare cu dobânda fixa in primii 7 ani.


Surpriza topului o reprezintă Patria BANK care ocupa locul 4 in top, in rest avem in top banci consacrate precum ING BANK, Banca Transilvania, BCR, ori Raiffeisen BANK, BRD, sau CEC BANK. Toate aceste bănci încearcă sa își atragă clientela prin ofertarea creditului ipotecar cu dobânda fixa in prima parte de rambursare.


Este de menționat ca dupa expirarea perioadei de dobânda fixa, dobânda se va calcula ca suma intre marja fixa a băncii stabilită in contractul de credit și indicele IRCC valabil la acel moment. IRCC se va modifica la 3 luni, sau la 6 luni.Recomandarea celor care au credite pe ROBOR este sa încerce rambursarea anticipata parțiala. Efectul imediat înseamnă scăderea ratei lunare de plata, deoarece clienții care au credite ipotecare contractate cu dobânda variabila vor avea comision de rambursare anticipat 0%.


Mai multe detalii despre cum poate fi combătută eficient creșterea exploziva a ROBOR, puteti afla consultând THE ROYAL BROKERS – Brokerul tău personal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *