Stirea Zilei

Rezolvarea problemei cu taxa bancara este inlocuirea ROBOR

Potrivit portalului de specialitate bancherul.ro, o varianta pentru rezolvarea conflictului dintre BNR si Guvern, privitor la taxa pe lacomie, ar fi aplicarea taxei fara a se tine cont de indicele ROBOR. Pentru a fi chiar mai simple si transparente lucrurile, se poate merge pana acolo unde indicele ROBOR sa fie inlocuit de un alt indice, denumit Ester. Indicele Ester va fi noul indice al zonei Euro, cu implementare incepand de anul viitor, conform aceleasi surse. Ester reprezinta alternativa Bancii Central Europene(BCE) la EURIBOR, actualul indice al zonei Euro si va avea in vedere, potrivit aceluiasi portal, doar tranzactiile interbancare reale, fara incorporarea in cadrul sau a calculelor ce tin de risc, calcule integrate acum in stabilirea EURIBOR.

Conform bancherul.ro, la indicele Ester se lucreaza inca din 2014, acesta avand valoarea de -0,45%, comparativ cu Euribor, care este cotat la – 0,31%. Si in cazul tarii noastre ROBOR la 3 luni in IANUARIE 2019 a avut valoarea 2,8%, iar tranzactiile interbancare au avut dobanda 2,39%. Inlocuirea ROBOR poate insemna transferul riscului in alt gen de costuri, cum ar fi chiar marjele fixe ale bancilor. Aplicabilitatea acestora s-ar face doar catre clientii noi care vor achizitiona credite, iar acest fapt poate sa insemne si discriminarea clientilor deja existenti, pentru care s-a folosit o alta metoda de calcul a dobanzilor pentru creditele deja contractate: ROBOR + marja fixa a bancii daca ne raportam la credite ipotecare, respectiv credite de nevoi personale cu dobanda variabila.

Sursa: BNR / bancherul.ro

Portalul bancherul.ro mai precizeaza si faptul ca, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, apreciaza ca noul indice ar incurca mai mult situatia, dat fiind faptul ca s-ar aplica doar creditelor noi, iar asta ar duce la discriminare intre clienti. Iar asta se traduce prin “incalcarea principiului constitutional privind neretroactivitatea legilor”, potrivit bancherul.ro.

Portalul propune ca solutia sa fie largirea bazei de calcul a dobanzii interbancare ca medie la 3 luni. Pe grafic se poate vedea cum, potrivit acestui algoritm, noul ROBOR ar fi avut valoarea de 0,82%, fata de 1,44%, daca ne raportam la luna octombrie 2017. Concluzia ar fi ca noul indice ROBOR ar rezolva 2 probleme: eliminarea suspiciunii de manipulare a indicelui de catre bancile comerciale si atenuarea fluctuatiilor de crestere pe termen scurt.

Brokerii de credite THE ROYAL BROKERS va ofera consiliere gratuita pentru a putea accesa creditul care vi se potriveste si va asigura tot suportul in procesul de personalizare si implementare a ofertelor dumneavoastra de creditare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *