Portalul online bancherul.ro a facut o dezvaluire de senzatie. Directorul de Resurse Umane al BRD, al treilea jucator din sistemul bancar dupa numarul de active bancare, a demisionat, in urma unei anchete interne a bancii. Sursa mentioneaza ca Adela Jansen a fost descoperita dand mita unor angajati ai CNAS, pentru ca banca sa intre mai rapid in posesia banilor aferenti concediilor medicale ale angajatilor BRD. Aceeasi sursa noteaza si ca Jansen si subordonatii sai din cadrul departamentului de resurse umane ofereau diverse cadouri, inclusiv carduri preplatite.
Pe de alta parte, bancherul.ro sustine ca BRD continua sa isi faca reclama inselatoare la creditele de nevoi personale si in 2020. Astfel dobanda standard poate fi dubla comparativ cu dobanda afisata de BRD, sustine acelasi portal. Spre exemplu, pentru creditul de nevoi personale sau creditul de refinantare fara garantii ipotecare BRD Expresso, bancherul.ro sustine ca dobanda de 7.4% este aferenta doar sumelor acordate de banca peste 75.000 ron. Si doar in aczul in care clientul inceseaza ssalariul printr-un cont deschis la BRD. La o valoare a creditului pana in 15.000 lei dbanda este 13.33%, mentioneaza acelasi portal. In cazul in care clientul nu incaseaza salariul la BRD, atunci dobanda este 8.22% la sume mai mari de 75.000 ron si poate ajunge chiar si la 14.81%, in situatia in care sumele imprumutate ating un plafon de maxim 15.000 ron. Conclusia bancherul.ro este aceea ca dobanda din reclama BRD afisata pe site-ul bancii, 7.4%, poate ajunge la 14.81%.

Bancherul.ro considera ca BRD incalca legea privind publicitatea corecta. Portalul sustine ca BRD nu afiseaza toate costurile unui credit si face referire expresa la comisionul de administrare al contului si la comisionul de analiza dosar al bancii. In suportul afirmatiei sale, portalul invoca prevederile legii 52 / 2016 privind contractele de credit, prin care clientii ar trebui sa fie informati corespunzator in ceea ce priveste costurile totale ale creditului, DAE, dobanda, comisioane, valoarea ratelor, valoarea totala platibila de catre client.
Portalul conchide sustinand ca reclama BRD la creditele de nevoi personale, inclusiv la creditele de refinantare cu nevoi personale “induce in eroare clientii”, acestia fiind neplacut surprinsi de valorile mai mari ale ratelor la simulare, fara de cele prezentate in reclama. Totodata portalul afirma ca si alte banci precum ING Bank, respectiv OTP Bank au avut in trecutul apropiat practici asemanatoare, insa au renuntata la ele.
Pentru a putea beneficia de cele mai noi stiri din zona de banking, dar si pentru a putea obtine consultanta gratuita si personalizarea ofertelor dumneavoastra de creditare, clic AICI.