Potrivit site-ului de specialitate bancherul.ro, luni, 4 februarie, Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala va dezbate in sedinta convocata ad-hoc, OUG 114 / 2018 privind taxa bancara. Aceasta taxa bancara a fost considerata nebenefica pentru sistemul bancar de majoritatea analistilor economici, inclusiv de guvernatorul BNR.
Conform aceleiasi surse, guvernatorul Bancii Centrale a considerat taxa bancara pe care Guvernul doreste sa o implementeze in cadrul sistemului bancar autohton ca fiind cu impact negativ asupra sistemului bancar in sine, asupra stabilitatii financiare, politicii monetare si economiei in ansamblu. Primele efecte deja se vad si se simt: cresterea cursului valutar si scaderea bursei. Aceelasi portal mentioneaza ca taxa bancara reprezinta 1,2% din activele sistemului bancar, fiind cea mai mare taxa bancara din Europa, de 8 ori mai mare decat media sa din tarile in care este aplicata. Deasemenea, BNR a criticat si faptul ca taxa este aplicata in functie de nivelul ROBOR, ceea ce poate afecta politica monetara. Efectul negativ al acestei taxe se poate traduce inclusiv prin diminuarea creditarii si, astfel, prin afectarea economiei.
CNSM poate face recomandari Guvernului, asa cum a mai facut si anul trecut, in 2 randuri. La randul sau, Guvernul poate accepta sau respinge recomandarile facute de CNSM. Obiectivul CNSM este acela de a contribui la salvgardarea stabilitatii financiare si sa asigure o contributie sustenabila a sectorului financiar la cresterea economica, sustine bancherul.ro. Consolidarea sistemului financiar de a absorbisi de a rezista socurilor inclusiv prin diminuarea acumularii de riscuri sistemice este o alta caracteristica a obiectivului CNSM.
Pe fondul razboiului dintre Guvern si BNR, cursul de schimb a urcat vertiginos, ajumgand vinerea trecuta la un nivel de 4,7648 lei pentru 1 euro. Principalii afectati de aceasta explozie sunt detinatorii de credite in valuta, in general credite ipotecare. Nivelul ROBOR la 3 luni se mentine oarecum constant si atinge valoarea de 3,16%, cu mult insa peste minimul atins in octombrie 2016 de 0,86%.
Brokerii de credite THE ROYAL BROKERS va stau la dispozitie si va ofera consultanta bancara gratuita pentru a putea accesa credite de refinantare, credite nevoie personale si credite ipotecare conforme cu nevoile si dorintele dumneavoastra.