breakingNewsSinteza SaptamaniiStirea Zilei

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in Euro

Principiul contabilitatii, valabil, probabil de la aparitia omului, este acelasi: activele detinute ar trebui sa fie egale cu pasivele contractate. Altfel spus, banii care iti intra in buzunar e recomandat sa aiba aceeasi valoare ca si banii care iti ies din buzunar. La o egalitate perfecta intre cele 2 substantive avand numarul plural (“active” versus “pasive”), americanii au introdus notiunea de “break-even”, adica profit 0, mai pe romaneste vorbind, nu pierzi, nu castigi.

 sursa: bancherul.ro

In ceea ce ii priveste pe oameni, unii aleg cartea riscului si chiar daca nu au bani cash, consuma prin credit, prin bani imprumutati de la banca, contra unei dobanzi pe care o achita bancii, sau investesc. Adica banii pe care ii au iii plaseaza astfel incat acest bani sa produca alti bani. In termeni mai autohtoni cei care fac parte din prima categorie se imprumta la banca pe o perioada mai lunga, sau mai scurta, pentru a-si achizitiona ce isi doresc, iar cei mai multi dintre ceilalti isi pun banii la dispozitia bancilor sub forma unor depozite bancare pentru care primesc dobanda. Adica isi tin banii blocati in banca o perioada de timp, iar banca le ofera o dobanda in contraprestatie.

Referitor la banci, se mentine principiul contabilitatii. Toate bancile atrag bani de la deponentii sai, persoane fizice, sau juridice, dar si acorda credite clientilor sai: persoane fizice, sau juridice. Diferenta intre dobanda perceputa pentru creditele acordate si dobanda platita pentru depozitele la termen este una dintre ramurile profitului brut al bancii. Raportat la piata bancara din Romania, portalul  bancherul.ro a realizat un top al bancilor care acorda cele mai mari dobanzi din piata pentru depozitele la termen in euro.

Conform bancherul.ro, media dobanzilor pentru depozitele la euro oferite de banci clientilor sai persoane fizice, este de 1.81%, Cea mai mare dobanda pentru un depozit la termen este oferita de Patria Bank(2.75%), iar cea mai mica dobanda la depozite o are BCR(1,81%). Aceeasi sursa mentioneaza ca primele cele mai mari 3 dobanzi din piata bancara le au Patria Bank, Libra Bank si OTP Bank.   

Dintre bancile mari, considerate dupa numarul de active, bancherul.ro, remarca ca o dobanda buna o acorda Raiffeisen Bank (2,25%), CEC Bank (1,55%) si Banca Transilvania (BT), cu 1,5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *