Portalul online bancherul.ro a publicat topul bancilor care au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si la descoperitul de cont de tip overdraft. Topul include 15 banci, iar in cadrul topului sunt incluse atat dobanzi fixe, cat si dobanzi variabile pe care bancile le practica. Baza de calcul pe care a fost construita ierarhia o reprezinta costurile detinute de banci la acordarea unui credit de nevoi personale in suma de 23.000 ron pe o perioada de 60 de luni. Creditele de nevoi personale reprezinta unul dintre cele mai simple si usor de obtinut produse de creditare pe care bancile le au in ofertele lor de creditare.
Cel mai ieftin credit il are Banca Transilvania, conform bancherul.ro, iar Unicredit si Idea Bank le au pe cele mai scumpe. Diferenta intre rata de la Banca Transilvania si rata de la Idea Bank pentru un credit de 23.000 ron pe 5 ani este de 91 ron, potrivit aceleiasi surse. Bancherul.ro sustine ca cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale, atat dobanzi fixe, cat si dobanzi variabile, le au Banca Transilvania si BCR. Conform tabelului cu oferte, primele 3 pozitii ale topului sunt detinute de aceste 2 banci, cu mentiunea ca Banca Transilvania a arondat primele 2 locuri ale topului deoarece are oferta cea mai buna si pe dobanda fixa si pe dobanda variabila.

Banca Romaneasca, Garanti BBVA si CEC Bank completeaza urmatoarele 3 pozitii in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale, in timp ce Patria Bank si First Bank intra in primele 10 banci ale topului. Exista banci in cadrul acestui top care au asigurari de viata obligatorii pentru clientii sai, ca de exemplu BRD, iar acest lucru poate duce la o crestere a costului total al creditului. Poate asa se explica faptul ca BRD, a 3-a banca din sistemul bancar romanesc dupa numarul de active, ocupa abia pozitia a 11-a in top. Alte banci cu expunere mare cum ar fi ING Bank si Raiffeisen Bank se situeaza in a doua parte a clasamentului, respectiv pe pozitiile 14 si 15. Maghiarii de la OTP Bank vin pe locul 17, iar in coada clasamentului regasim Unicredit Bank si Idea Bank.
Conform normelor aflate in vigoare, bancile comerciale din Romania respecta la preverile BNR privind expunerea maxima a unei persoane fizice solicitant de credite de nevoi personale, ori credite ipotecare. Astfel, gradul maxim de indatorare de 40%, inseamna ca o persoana fizica din Romania poate sa aiba credite de nevoi personale, credite ipotecare, overdraft-uri, sau carduri de credit, care, insumate sa nu depaseasca 40% din venitul net al respectivei persoane. La aceasta regula exista si anumite exceptii: sunt banci care pot merge, in anumite conditii si pentru o perioada foarte scurta de timp, pana la un grad de indatorare de 55%, chiar si de 60%.
Pentru a putea beneficia de consultanta financiar bancara gratuita si de personalizarea ofertei care sa va avantajeze, clic AICI.