Uncategorized

Topul dobanzilor la creditele ipotecare pentru achizitia caselor ecologice

Portalul bancherul.ro a realizat un top al dobanzilor bancilor care acorda asa numitele credite verzi. Creditele verzi reprezinta sumele finantate de banci pentru achizitia imobilelor care au un consum minim de energie. Potrivit sursei mentionate, valoarea de piata a acestor tipuri de imobile, case sau apartamente, este mai mare fata de imobilele obisnuite.

In acceptiunea bancherul.ro, valoarea mai mare de piata a acestor imobile, implica un interes mai mare de finantare din partea bancilor, care atrage dupa sine o dobanda mai prietenoasa dinspre banci catre clientul beneficiar. Topul are in vedere comparatii intre costurile totale ale bancilor, pentru acest tip de produs bancar.

Conform analizei efectuata de bancherul.ro, cele mai bune dobanzi la creditele ipotecare verzi le are Garanti BBVA. Urmeaza Alpha Bank, iar podiumul este completat de Banca Transilvania. Cele mai scumpe credite, unde exista cele mai mari dobanzi, le regasim la Unicredit, BCR si BRD. Analiza realizata de bancherul.ro cuprinde ofertele a 8 banci comerciale din Romania. Diferenta in rata creditului cu cea mai mica dobanda, fata de rata creditului cu cea mai mare dobanda este de 455 ron per rata, adica 1922 ron la Garanti BBVA, fata de 2377 ron la BRD.  

In cadrul analizei, au fost luate in calcul mai multe tipuri de dobanzi. Astfel Garanti BBVA are cea mai buna dobanda, dar dobanda este variabila. Exista varianta de finantare cu dobanda fixa in primii 5 ani, destul de competitiva, asa cum este cea de la Alpha Bank. Sunt banci care opteaza pentru dobanda fixa in primii 10 ani(BCR), 8 ani(BRD), 5 ani(Unicredit), sau 3 ani(Raiffeisen Bank). Creditul cel mai scump, implicit cea mai mare dobanda o are BRD, deoarece dobanda practicata de BRD ramane fixa pe toata derularea contractului de credit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *