Stirea Zilei

Topul dobanzilor la creditele Prima Casa

Portalul bancherul.ro sustine ca topul dobanzilor la creditele de achizitie a unui imobil prin programul Prima Casa este format din Banca Transilvania, CEC Bank si Unicredit Bank, in conditiile in care, sustine aceeasi sursa, exista o plafonare a marjei bancilor de 2%, la care se adauga indicele ROBOR, calculat trimestrial.

Topul are in vedere primii 7 jucatori din piata bancara dupa numarul de active. Acelasi portal mentioneaza ca bancile nu mai pot adauga alte comisioane pentru creditele ipotecare acordate prin Prima Casa. Astfel dobanda practicata de banci ar ajunge la un maxim de 6%. Conform statisticilor Bancii Centrale, costul total efectiv al creditului (DAE) a fost in luna Ianuarie de 5.93%. Acest lucru inseamna ca programul Prima Casa co-finantat de stat prin intermediul Fondului de Garantare este sensibil mai ieftin decat creditele ipotecare care se pot obtine prin finantare standard de la banci. Finantarea standard implica existenta unui avans de minim 15% din partea cumparatorului imobilului, iar banca va finanta maxim 85% din valoarea evaluata pentru imobilul respectiv.

Sursa: bancherul.ro

Acelasi portal sustine ca diferentele intre dobanzi provin din modul in care fiecare banca calculeaza indicele ROBOR: unele banci iau in calcul ROBOR din prima zi a lunii fiecarui trimestrului, iar altele utilizeaza ROBOR de la finalul lunii anterioare ultimului trimestru. Exista si dobanzi mai mici fata de nivelul plafonat de 2 % de catre lege. Astfel, CEC Bank ofera 1.95% + ROBOR, daca clientul achizitioneaza la pachet si un card de credit.

Sunt eligibile pentru obtinerea unui credit ipotecar Prima Casa persoanele care nu au in proprietate un imobil cu suprafata utila mai mare de 50 mp, veniturile aplicantior se pot verifica la ANAF, iar imobilul ifnantat de banca sa se incadreze in clasa energetica A,B, sau C. Deasemenea, este necesar ca aplicantul sa depuna un depozit colateral de 3 rate. Co-platitori la un credit ipotecar Prima Casa pot fi rudele de gradul 1, sau sotul/sotia.

THE ROYAL BROKERS va poate asigura consultanta gratuita pentru accesarea creditelor ipotecare prin Programul Prima Casa si va poate asista la intocmirea / depunerea dosarului de creditare astfel incat sa obtineti creditul pe care il doriti cu minim de efort. Mai multe informatii puteti solicita aici.

One thought on “Topul dobanzilor la creditele Prima Casa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *